Операционната система Android се зароди в потребителските технологии, но частта ѝ в потребителските и защитени устройства се увеличава. Ето как този прираст влияе на производителността на операциите, на вариантите за визуални инструкции и на удобството на служителите в склада.

Когато говорим за събиране на данни и мобилни работни процеси в склада, идва време да извадим козовете. Тази мисъл не само отразява спешната нужда да направим работата по обслужването на поръчки по-бърза и точна, но и все повече ни говори за Android, операционната система, която завоюва огромна част от пазара за корпоративни мобилни устройства.

Безжични мобилни устройства за складове има вече няколко десетилетия, като се използва радиочестотна връзка и сканиране за поддържането на ключови работни процеси и задачи.

Но традиционните мобилни радиочестотни устройства през последните години претърпяха много метаморфози както от гледна точка на форм-фактора, така и на операционните система.

В резултат на това неугледните джобни баркод скенери от последните години до голяма степен отстъпиха място на малките и леки устройства, които са по-синхронизирани с потребителския опит в сферата на технологиите. Достъпни са вече нови алтернативи за гласови функции, а умните очила и смарт часовниците вече са с много повече възможности.

Всичко това обаче води до залеза на мобилните операционни платформи на Microsoft, такива като Windows Embedded CE 6.0, Windows Embedded Handheld 6.5 и Windows Embedded Compact 7. Microsoft започна да предлага по-нова операционна система за мобилни устройства, но старото оборудване ще е съвместимо само с последната версия, което принуждава много от потребителите да преминат към обновяване на своите устройства.

Компаниите, които дават решения за складовите операции, виждат, че Android набира скорост не само сред потребителските устройства, но и сред специализираните защитени устройства.

Всъщност по данни на VDC Research частта на Android на пазара за защитени устройства през 2015 година се е увеличила с 30%. Но VDC проследява пазара за защитени устройства в няколко сектора, включително търговията на дребно, обслужването на терен и доставката, като в тези сектори се използва по-широко Android, отколкото в складовете.

„Ние виждаме, че Android вече става доминираща платформа за корпоративните защитени мобилни устройства“ – казва Mark Wheeler, директор по решенията за веригата на доставки от Zebra Technologies. „Пазарът за складовите помещения изостава в този план от някои други сектори, но Android определено е в класацията“.

По думите на Ron Kubera, изпълнителен вицепрезидент в Lucas Systems, представител на мобилни решения за работа, през 2017-та година 100% от новите клиенти са избрали операционна система Android за своите приложения с гласово управление, които съчетават глас, сканиране и дисплей. „Android устройствата не само че работят с Bluetooth и със сканиращи модули, но имат и възможност за NFC връзка, с по-големи и по-добри дисплеи са от устройствата от старото поколение, което осигурява предимства в такива сфери като визуалните инструкции“, казва Кубера.

Компаниите са съгласни с това, че за потребителите са важни такива въпроси като ергономичност, производителност при сканирането и събирането на данни, а не детайлите на операционната система, но в същото време потребителски ориентираните технологии, такива като Bluetooth, могат да имат експлоатационни предимства.

Новите предимства на Android в склада

Предимствата на Android са в съчетанието на ниската цена, особено за устройствата от потребителския клас, сензорни екрани и вградена поддръжка на такива стандарти като Bluetooth и NFC

Всеки край предвещава съвсем ново начало. И особено много това се отнася до прекратяването на поддържката на мобилните операционни системи Windows. През 2020-та година това засегна около 2,55 милиона устройства от Zebra, които до тогава се използваха активно в много фирми и предприятия. Засегна всички производители на оборудване за склада.

Часовникът тик-така, но се вижда, че складовете не бързат да преминават към съвременни мобилни компютри. Може би ги е страх от прехода, а може би просто не осъзнават ползите от преминаването на Android устройства. Във всеки случай, няма друг вариант, трябва да вървим напред.

В момента можем да кажем, че много доставчици на логистични услуги и много управители на складове вече знаят, че операциите им са обречени на гибел от момента, в който беше прекратена поддържката на Windows. Е, кои са причините да се откажете от старото? Най-важната е, че вчерашните системи не могат да удовлетворят днешните изисквания.

Остарелите операционни системи и приложения със зелени екрани са разработени, преди да се появи електронната търговия. В момента складовете се борят с три ключови фактора: бум на електронната търговия, намалени срокове за доставка и проблеми с работната ръка.

И с тези големи обеми онлайн търговия се появява проблем с опаковането, с това, че вече поръчките са по-скоро много като брой, а не пълни кутии, и повече кутии, а не пълни палета.

Складовите операции са свързани и с големи количества върнати стоки, затова обратната логистика е много важен процес.

А пазарът (по-точно клиентът) не прощава грешки. За да имате успех в това поприще, съвременните технологии са от решаващо значение за Вашия бизнес. Да, старите устройства могат да работят като преди, но същите тези стари системи ще създават и същите проблеми. Поговорката не е отсега: „Няма как да правиш едно и също нещо, а да очакваш различен резултат“. Това ограничава иновациите и сериозно пречи на бизнеса.

Защо да изберете Android за склада?

Компаниите, които осъзнават, че старите технологии ги „дърпат назад“, а след това преминават на Android за складовете си, получават моментално предимство пред конкурентите си. Ефективността, производителността, точността и безопасността са много по-големи вече. И още нещо, никога не е било по-лесно да направят крачка напред.

Най-новите устройства от Zebra Technologies са направени на базата на операционна система Android. Асортиментът обхваща всички варианти за използване в склада – преносими, мобилни и автомобилни с единна платформа, която се разгръща и управлява лесно. И както може да се очаква от Zebra, това е надеждно комплексно решение, водещо на пазара сега.

Довиждане, зелен екран! Здравей, сензорен дисплей!

Спирането на поддръжката на Windows от Microsoft означава, че дните на зеления екран свършиха. Но компаниите вече няма нужда да се страхуват от времето, загубите и проблемите при прехода към Android. Технологиите позволяват да направите това лесно и бързо. Те ще Ви помогнат да преминете от зеления екран към Android екрана за броени минути. Служителите в склада ще са готови за работа веднага.

Още повече, ще имат повече функции, за да изпълняват задачите си и да повишат производителността си. Ще могат да се възползват от всички предимства на Android, превръщайки зелените си екрани в напълно интерактивни графични екрани, които ще улеснят максимално задачите им, ще увеличат производителността им и общата им ефективност. Всичко това ще е възможно заради Mobility DNA решението от Zebra Technologies, M3 Mobile технологиите, Operational Intelligence от Honeywell например.

Mobility DNA, уникална програмна екосистема от Zebra, превръща Android в корпоративна сила, като улеснява разработването и разгръщането на приложенията, осигурявайки при това безопасност на операционната система. Освен това Zebra гарантира удължаването на защитата на устройствата си благодарение на LifeGuard™ за Android

LifeGuard дава периодични обновявания на безопасността и поддръжка на безопасността на остарелите операционни системи при прехода към по-нова операционна система. Честите обновявания повишават безопасността и могат да се инсталират лесно както локано, така и в отдалечен режим. Тази постоянна поддръжка означава, че ще можете да инвестирате сигурно.

Honeywell Operational Intelligence предоставя разширени възможности за събиране на данни, автоматизиране на документацията и анализите, които позволяват да се оптимизира производителността на труда на служителите в складове и разпределителни центрове със спазване на нови протоколи за безопасност. 

M3 Mobile също дават решения за склада на базата на Android операционна система, с което управлението на наличностите с подобрява, подобрява се и точността на определянето на местонахождението на всички наличностим както и тяхното състояние, оптимизира се трудът на служителите.

Познато лице за служителите Ви

В битката за привличане и задържане на персонал Android предлага абсолютни предимства. Служителите познават сензорния му интерфейс от мобилните си телефони. Това значи, че те ще се обучат да работят с Android устройствата в склада за часове, а не за дни или седмици.

С Android можете само да спечелите

Здравата линия от устройства на Zebra, M3 Mobile или Honeywell се попълва с нови устройства със сензорен дисплей на базата на Android, които имат фантастични функции, увеличаващи скоростта и точността при сканиране в склада. Технологията на камерата прави реалността много по-достъпна, някои решения дават възможност за прочитане на няколко баркода наведнъж с едно натискане на бутона. Освен това е подобрена и комуникацията. Zebra Technologies например постига това чрез WorkForce Connect решението с поддържане на Wi-Fi и функцията push-to-talk, които позволяват на служителите да бъдат свързани навсякъде и по всяко време в склада.

За да бъдете по-продуктивни, по-ефективни, по-бързи и по-точни в работата в склада, преминете към Android! Защото Android е бъдещето на склада, без което не може да се прави добър бизнес! Застанете на едно ново ниво в изпълнението на задачите си с помощта на устройствата с операционна система Android, които ще откриете при нас на AlphaPartner.bg!